FILIP MERČEP

Filip Merčep (1991.) zasjao je na glazbenoj sceni nastupom u finalu Eurovizijskog natjecanja mladih glazbenika 2010. godine ispred bečkog Rathausa pred 45.000 gledatelja uz pratnju Simfonijskog orkestra ORF-a pod ravnanjem dirigenta Corneliusa Meistera. Od tada, Filip svojim mnogobrojnim projektima konstantno dokazuje da je umjetnik širokog spektra interesa i djelovanja.
Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Igora Lešnika 2015. godine recitalom s djelima suvremenih skladatelja (Alvarez, Schwantner, Lešnik, Ishii, Psathas) i znanstvenim radom “Priprema izvedbi djela za udaraljkaša solo uz pratnju tonskog zapisa; sloboda u tumačenju vremena te instrumentacije zadanog materijala”. Time je stekao titulu Magistra umjetnosti s popratnom pohvalom Cum Laude.
Još od studentskih dana, Filip je aktivno prisutan na hrvatskoj glazbenoj sceni nastupajući na gotovo svim značajnijim festivalima poput Dubrovačkih ljetnih igara, Osorskih glazbenih večeri, Muzičkog biennala Zagreb, Zadarskog ljeta, Šibenskog ljeta i Splitskog ljeta. Nastupao je s velikim brojem hrvatskih orkestara poput Zagrebačke filharmonije, Simfonijskog orkestra HRT-a, Dubrovačkog simfonijskog orkestra, Puhačkog orkestra OSRH te osvojio neke od najprestižnijih nagrada: «Ivo Vuljević» Hrvatske glazbene mladeži za najboljeg mladog glazbenika, nagradu Zagrebačke filharmonije za najboljeg mladog glazbenika, nagradu Grada Samobora, Yamaha scholarship Award za najboljeg udaraljkaša Muzičke akademije u Zagrebu, 2. nagradu na natjecanju «Universal marimba competition» u Belgiji, 1. nagradu na natjecanju «Boris Papandopulo» u Zagrebu te diskografsku nagradu «Porin» u kategoriji “najbolja interpretacija klasične glazbe”.
Filip Merčep posebnu važnost pridaje promoviranju hrvatske glazbe te je uvrštavanjem djela hrvatskih skladatelja u recitale održane u Europi (Njemačka, Švicarska, Belgija…) stekao dodatnu naklonost publike. Također, za interpretacije Koncerta za udaraljke i orkestar Igora Lešnika i Franza Cibulke sa ZF-om u KDVL i Koncerta za ksilofon i gudački orkestar Borisa Papandopula sa Simfonijskim orkestrom HRT-a 2015. godine, Filip je nagrađen Rektorovom nagradom Sveučilišta u Zagrebu, a godinu prije Dekanovom nagradom MA u Zagrebu za aktivnu koncertnu djelatnost.
Kao komorni glazbenik, surađivao je s poznatim argentinskim pjevačima Jose Luis Barretom, Sandrom Rumolino i Jorge Rodriguezom u projektu tango opere za komorni ansambl i soliste A. Piazzolle “Maria de Buenos Aires”. Također, «Pjesme Sunca» Sofije Gubajduline izveo je s violončelisticom Monikom Leskovar, Ivanom Bilic i Srebrenkom Poljak u ciklusu «Sfumato» zbora HRT-a, dok je sa Zborom Ruske državne kapele pod palicom Valerija Poljanskog sudjelovao u izvedbi djela C. Orffa i I. Stravinskog.
Nastupio je na Bad Ragaz festivalu komorne glazbe u Švicarskoj i Molyvos International Music Festivalu u Grčkoj gdje je uz najbolje mlade europske muzičare pod vodstvom Marlisa Petersena izveo Mahlerovu 4. simfoniju u obradi za komorni ansambl.
Uz solističko djelovanje, Filip Merčep je član Sudar Percussion ansambla s kojim je u suradnji s velikim  imenima klasične i crossover glazbe punio dvorane te najznačajnije festivale zabavne i klasične glazbe u Hrvatskoj.
Filip je i član Marimba kvarteta s Katarzynom Myckom, koja mu je bila prvi marimbistički uzor, a sada kolegica i mentorica. Pohađajući niz godina njenu marimba akademiju, imao je priliku raditi s najboljim svjetskim marimbistima i pedagozima za udaraljke, a 2015. godine je na poziv gđe. Mycke radio na istoimenoj akademiji kao asistent za komornu glazbu.